НАГРАДНИ ИЗЛЕТ за најбоље одељење школске 2012/2013. год

- једна импресија –

Наградни излет је ове школске године добило одељење IIIBS, најбоље одељење у школи. Излет је организован на релацији Ужице – Добрун – Вишеград – Дрвенград – Ужице у времену од 08.00 h до 16.00 h дана 13.10. 2013. године.

Излет је био добро организован и слободно могу рећи да се могло наћи понешто за свакога – од обиласка верског објекта СПЦ и музејске збирке коју он поседује, боравка на ћуприји на Дрини, медитација о делу Андрића и разумевања Андрића кроз креативна излагања која су одговарала амбијенту до филмске пројекције у биоскопској сали „Stanley Kubrick“ у Дрвенграду у којој је сваки филмофил и поштовалац дела Емира Кустурице уживао.

Када сам пошао на излет, очекивао сам да ћу слушати сиже из неке енциклопедије о свему ономе што видим, да ће ме оптеретити беспотребним подацима и покварити лепоту онога што се налази преда мном. Одсуство водича се показало као добра ствар овога пута. Кад смо изашли из аутобуса компаније „Чоле турс“, свима нам је требало времена да се навикнемо на манастирску тишину и живописне боје манастира који је потпуно обновљен. Нисмо могли одмаh ући у цркву. У међувремену смо се попели на брдо изнад манастира, одакле се пружа величанствен поглед. Пошто смо се вратили пред улаз у цркву, позвани смо унутра. Једна од монаhиња нас је покушала упутити у историју манастира, а након тога смо могли видети пристојну музејску збирку добрунскога манастира са артефактима који датирају углавном из XIX века.

На мост сам дошао са помисли да знам све о Андрићу. Отишао сам са мишљу да нисам знао ништа о чувеном нобеловцу. Сам амбијент допринео је да наша знања о Андрићу буду повезана новим, чвршћим мостовима. На слово о Андрићу проф. Ксеније Јањушевић надовезало се 7 ученика који су углавном говорили о роману „На Дрини ћуприја“ и историјској позадини романа. Слободно време у Вишеграду смо искористили за посету Андрићграду, једином месту на планети Земљи где се потенцира повезаност нашег славног нобеловца са „Младом Босном“. Арxитектонски, град је предиван и све је у служби уметности. Арс гратиа артис.

Након Вишеграда, на ред је дошао Дрвенград. Може се рећи да је целокупни излет био скраћена верзија чувене Осмице. У биоскопској сали „Stanley Kubrick“ смо погледали два краткометражна филма редитеља Емира Кустурице.

По повратку у Ужице, сви смо били пуни утисака. Посебно треба истаћи да је за све време путовања владала опуштена атмосфера. Била је то сјајна прилика за све оне који нису били на екскурзији ове године да осете ту атмосферу и да учврсте међусобна пријатељства.  

Извештај сачинио:

Жикица Лукић, IIIBS

Почетна О нама Смерови Настава Ученици Kултура