Предавање представника  Народне банке Србије  

Морам признати да смо се веома обрадовали, када смо од професорке Наде Миљковић и разредне Валентине Пузовић, које нам предају обуку, чули да ће у нашу школу доћи предавачи из Народне банке Србије. Оне нису хтеле баш све да нам открују, па су нам само рекле да неће бити уобичајено предавање.

У среду, 20.03.2013. год., одељење треће године банкарских службеника, моји другови и ја банкари матуранти, нестрпљиво смо чекали да видимо шта ћемо то ново сазнати о новцу и НБС. Када смо ушли у свечану салу школе, одмах смо сви препознали госпођу која је водила програм када смо ми ишли у обилазак НБС.

Предавање је водио њен колега Ранко који је започео причу под називом Динар наш новац.

Причао нам је о историји настанка српског динара, али и о настанку других новчаница које су највише налазе у оптицају (евро, долар и сл.). Његова колегиница нам је, у току кратких паузама предавања, показивала ковани новац кованице које су нам они донели из архиве НБС. Тако да смо имали прилику да видимо новац чак из времена цара Душана. Овај метални новац се издвојио по својој величини од осталих кованица. Запамтили смо једну занимљивост, а то је да је први новац који је имао натпис динар исковао Вук Бранковић.

Затим је предавач Ранко започео причу о папирном новцу новчаницама. Историју папирног новца смо и ми обрађивали, тако да нам није била непозната, али смо сазнали још неке додатне ствари и занимљивости. Када је предавач завршио причу и о новцаницама, имали смо прилику да погледамо како изгледају евро, долар, бугарски новац, кинески новац, македонски новац  и др.

 Следећи ниво радионице се односио на фалсификовање новчанице. Затим смо се први пут сусрели са новчаницом од 100 евра која је била фалсификат. Заједно смо са госпођом имали прилику да, најпре визуелно, утврдимо разлике, а, затим и преко уређаја који су они донели из НБС. Такође смо причали и о провери исправности новчаница без уређаја, а то су тестови: опипај, погледај и нагни.

Предавање са овим узорцима заиста није било досадно и ми смо учествовали у радионици.

После предавања запослених у НБС, два банкарска службеника ,,Ерсте банке из Новог Сада су нам причала о електронском банкарству. На веома једноставан начин су нам представили електронско банкарство, али и своје производе. Нису нам наметали само ову банку, већ су говорили и уопштено о електронком банкарству код нас, али и у свету. Осим о овој врсти банкарства, ова два господина су нам причала и о кредитима, као и о платним картицама.

За нас је, као будуће студенте, била најзанимљивија омладинска картица, која је намењена за узраст од 16 до 27 година, нема трошкова месечног одржавања. Осим тога ова картица поменуте банке заштићена је чипом, који гарантује безбедност на највишем нивоу.

Предавања су завршена Ранковим позивом да дођемо опет у посету НБС. Обавестили су нас да 06. 04. 2013. године НБС организује ,,Дан отворених врата.

А, нама је било драго да су они били у нашем граду, а пре свега почасни гости наше школе.

                                                                                                          Николић Катарина IVбс

Почетна О нама Смерови Настава Ученици Kултура