НАГРАДНИ ИЗЛЕТ за најбоље одељење школске 2013/2014. год

-поновљен успех-

На излет је ишло одељење IVБС наше школе које је награду заслужило и као IIIБС. Наградни излет је реализован дана 18.10.2014. године на релацији Ужице Бања Ковиљача Тршић Троноша Лозница Ужице. Пошли смо у раним јутарњим часовима. Стигли смо у Бању Ковиљачу негде око 10 часова и искористили смо лепо време за шетњу бањским парком и разгледање. Уживали смо у лепотама бањског парка и грађевинама које су углавном у бидермајер и барокном стилу. Чувени Курсалон, иако оронуо и слабо одржаван, и даље плени својом лепотом. Фонтана, главна знаменитост бање, нажалост, није радила. Пошто смо завршили обилазак бање, запутили смо се ка Тршићу, родном месту нашег највећег језикословца, Вука Стефановића Караџића.

У спомен-парку, својеврсном музеју на отвореном, водич, је краћим излагањем успео дочарати дух времена кад је Вук био дете. На Саборишту смо одржали јавни час Вуковим стопама. После фотографисања и разгледања поставки по брвнарама (музеј Вукових сабора, радње старих заната...), неки ученици су уживали на отвореној тераси кафане Промаја (која се одликује богатом понудом и приступачним ценама). Поставка Музеја језика и писма посебно одушевљава посетиоце јер садржи релативно малу поставку на два нивоа (у доњем делу су представљене најзначајније личности за Вукову победу, у горњем делу се налази поставка историје писма) која успева да верно прикаже развој наша два писма која баштинимо.

У Троношу смо стигли након мало дужег задржавања у Тршићу. Манастир је задужбина краља Драгутина. Нарочито нам је привукао пажњу натпис на улазу у наос на српскословенском језику, као и купола у барокном стилу са импозантном фреском Христа пантократора. По одслушаном предавању, напустили смо манастирски комплекс и упутили се ка чесми девет Југовића. Утолили смо жеђ и запутили се ка Лозници. У Лозници смо имали два сата слободног времена која смо искористили за шетњу и уживање у прелепом сунчаном дану. Путовање натраг је било угодно и без већих задржавања. Заслужену награду смо искористили са највећим уживањем. Штета што следеће године не можемо ићи на наградни излет...

Извештај сачинио

Жикица Лукић IVБС

Почетна О нама Смерови Настава Ученици Kултура