Историјски успех

У школској 2012/2013. сам се такмичио из српског језика и језичке културе и из математике. Учествовао сам на Републичком такмичењу из математике, а на такмичењима из српског језика и језичке културе сам остварио следеће резултате:

На Општинском такмичењу које је одржано дана 16. марта 2013. године у Економској школи у Ужицу сам освојио прво место у конкуренцији градских средњих школа са максималних 20 поена.

На Окружном такмичењу које је одржано дана 20. априла 2013. године у Ужичкој гимназији сам освојио прво место у конкуренцији свих средњих школа Златиборског округа са освојених 19 поена.

На Републичком такмичењу које је одржано у оквиру Вуковог сабора дана 26. маја 2013. године у Вуковој спомен-школи у Тршићу сам освојио прво место у конкуренцији свих средњих школа Србије (укључујући Филолошку и Карловачку гимназију) са освојених 19 поена.

За такмичење сам се пријавио на предлог проф. Ксеније Јањушевић. Припреме смо почели веома рано. Пошто је ово било моје прво такмичење из српског језика и језичке културе, требало ме је упознати са самим системом такмичења као и са деловима градива за такмичење који нису покривени наставом од 3 часа недељно. Техника израде такмичарских задатака је специфична, тако да смо томе посветили нарочиту пажњу. Припрема ученика за такмичење не обухвата само пасивно проверавање знања, већ и психолошки „тренинг“. Припреме из језика су посебно деликатне јер се језик непрестано мења, тако да морате пратити одређена настојања саме језичке заједнице и актуелизовати сазнања. Укупно је одржано пуно (доста часова, наћи ћете у извештају код професорке Ксеније Ј.)  припремних часова. Рад се исплатио већ на Општинском такмичењу, а сваки даљи ниво такмичења је био надградња претходног.

Такмичење из српског језика је намењено свим ученицима из Србије којима је тај језик матерњи, што значи да се ученици средњих стручних школа такмиче у истом рангу са ученицима гимназија. На Републичком такмичењу се такмичило знатно више ученика гимназија што наводи на помисао да је ово такмичење само њима намењено. То, разуме се, није тачно. Сматрам да сваки ученик наше школе који има довољно мотива да се такмичи из српског језика може добити сва знања потребна за такмичење од професора наше школе и да може без много проблема бити бољи од ученика гимназија. Наравно, за сваки успех је потребан велики напор и много одрицања.

Штета је у томе што се не такмиче сви ученици којима је српски језик матерњи, без обзира на то где живе (Србији, БиХ, Хрватској, Мађарској, Црној Гори и заграничју) и што сваке године постоји све мање интересовање ученика за ово такмичење – праг пролазности се све чешће спушта са 18 на 17, па чак и 16 поена. Питања су уско локализована и тичу се само Србије, што је проблем.

Препоручујем свим ученицима које језик интересује, а који се до сада нису такмичили, да окушају срећу и одмере знање.

Заслуге за успех који сам остварио нису само моје. Велику захвалност дугујем мојој професорки, Ксенији Јањушевић. Част ми је била да репрезентирам моју школу и да јој донесем прву републичку награду после 23 године, колико се одржава Републичко такмичење. Свим ученицима који се двоуме коју средњу школу да упишу од срца препоручујем Економску школу, јер ће будући прваци ту добити најквалитетније средњошколско образовање и уз много рада досегнути неку од републичких награда. Ми имамо снаге за будућност!

Уколико не познајете свој језик, не познајете свој народ. Без језика нема мисли, нема живота; језик нас повезује са прецима и даје нам смисао живота и живљења. Како замислити науку без језика? Док год живи језик, живеће и народ. Ако сте Срби, говорите српски.

 

ИЗВЕШТАЈ САСТАВИО:

Жикица Лукић, уч. одељења IIБС

Додатна настава из српског језика и језичке културе на путу од Општине,
преко Округа до Тршића

Друштво за српски језик сваке, ово је по реду била 23. година, организује такмичење из језика и језичке културе. Такмичење има три нивоа: општинско, окружно и републичко. На сваком нивоу ради се тест знања који садржи 20 питања и то увек у 10 часова, у тачно одређеним данима у години. Сви ученици средњих школа раде тест јединствене садржине, без обзира на степен, односно број часова српског језика на недељном нивоу. Једноставније речено, тест је исти за стручне школе, гимназије, филолошке гимназије и Гимназију у Сремским Карловцима. Оваква одлука Друштва резултат је одговорности челних људи да се очува јединственост језика, без даљег раслојавања и уситњавања, што у потпуности подржавамо.

Ове године 3 ученика наше Школе, који су се определили за додатну наставу, такмичила су се. Невена Кузељевић и Жикица Лукић постигли су изузетне резултате. Н.Кузељевић је освојила 2. место на  општинском такмичењу, а Жикица Лукић је тријумфовао на свим нивоима. Први на општинском такмичењу са максималних 20, први на окружном са максималних 19 и први у Тршићу на републичком такмичењу са максималних 19 поена! Жикица Лукић улази у историју наше Школе, као први ученик који је освојио прво место у Тршићу на републичком такмичењу из српског језика и језичке културе.

Изузетан успех је свакако, велика посвећеност, рад и способност ученика да коректно одговори на захтев предметног професора када је у питању савладавање грађе која програмом није обухваћена у нашој Школи.

Ученик Жикица Лукић се на мој предлог заинтересовао за језик, а онда, када је ушао у материју, мислим да га је језик потпуно заокупио и повратка није било. Жикица је вредан, сарадљив, тачан и поуздан. Његова амбиција је здрава, упорност очигледна, а воља да сваку област уради филигрански, уродила је плодом. Са њим је било лако радити. Свих 73 часа, колико смо их записали (сигурно их је било више), брзо су пролазили. Дешавало се да смо се на појединим питањима и читав час задржавали. До тачног решења смо увек долазили уз богату литературу коју сам му обезбедила. Мислим да су овакви ученици данас реткост и да представљају праве драгуље у Школама. Жикица је један од њих и завређује велику пажњу, подршку, разумевање и подстицај за даље напредовање. Он, према правилнику такмичења, има директан пласман за један ранг ниже. Хоћемо ли и следеће школске године радити на језику зависи од избора који ће Жикица направити!

Ово је истовремено позив за све будуће матуранте који желе да упишу факултете на којима се на пријемном испиту полаже српски језик. Матуранти, имајте на уму да Вас једно од прва три места у Тршићу ослобађа пријемног испита.

Извештај сачинио предметни проф.

Ксенија Јањушевић

Дана 27.06.2013.год. у 12 сати у Београду, у Задужбини Доситеј Обрадовић, Жикица је примио и награду за освојено 2. место на конкурсу Идућ`учим кроз векове гледам. Наслов другонаграђеног рада је Прокоп. Представљамо рад ученика у целости... прочитај награђени рад

Више информација о Конкурсу и награди можете прочитати  на сајту Задужбине Доситеј Обрадовић

Почетна О нама Смерови Настава Ученици Kултура