Да се и наш глас чује

Ученици четвртог разреда Економске школе, одељења финансијских и пословних администратора, 21. и 22. маја 2014. године одржали су јавне часове српског језика и књижевности, под називом Док дишем стварам и Најјачи глас долази из срца.  Са подијума Свечане сале чуле су се песме и беседе ученика ова два одељења које су настале као део процеса који се одвијао сакривен од очију јавности у учионицама 61 и 62 на часовима наставнице Светлане Мајкић.

Био је то процес трагања за оним ко смо и куда идемо, путевима којима настаје језик књижевно-уметничког текста, за начинима да се укроте метафора и симбол и да ни за једног ученика не остане тајна пут којим осећања и мисли постају уметнички израз. Путовало се  вијугавим литицама лектире, врховима, али и идејним суновратима текстова које смо на часовима заједнички откривали, водећи и бодрећи једни друге ка ономе у нама што нисмо ни знали да постоји и што бисмо желели бити. С временом је и радост због онога што смо постизали и откривали бивала већа као и љубав према уметности и жеља да се изрази лични став, и постало је јасно да оно што имају и начин на који  то умеју да кажу ученици ова два одељења не сме бити сакривен, већ се, као и свака истина, мора открити.

Те две мајске вечери за памћење биле су за све оне који су им присуствовали, прилика да упознају ове ученике на неки нови начин, да чују мисли које ће их изненадити и речи над којим ће се замислити. То коначно разоткривање је за многе од њих био први наступ на сцени, а припрема болан процес, који се захваљујући подршци и аплаузима претворио у незаборавно искуство и задовољство. Победили су себе и своје страхове, раширили су крила и све што је пред њима више не изгледа тако страшно.

За ово представљање смо издвојили неколико песама и беседа које су више резултат случајног избора него што су најбоље од, јер је свака песма и беседа на свој начин драгоцена и посебна. Надамо се да ће они који овим часовима нису присуствовали на основу прочитаног моћи да закључе шта су пропустили, и да ћемо  креативне могућности ђака наше школе више ценити, и пружити им још више могућности да их испоље.

Погледајте ПП презентацију одељења IVфа

Почетна О нама Смерови Настава Ученици Kултура