Излет до "Горштака"

Током септембра настављене су активности на реализацији пројекта Промоција одрживе употребе биоенергије у Златиборској области који се од априла реализује у две пилот школе у Ужицу, у Техничкој и Економској школи под покровитељством Регионалне развојне агенције Златибор уз подршку Немачке организације за техничку сарадњу (GIZ).

19. септембра 2015. године уз разумевање и пристанак донатора, пројектни тим је осмислио и реализовао посету производном погону фирме "Горштак" у Бранешком Пољу. Ова фирма се бави производњом резане грађе, намештаја од пуног дрвета и пелета за грејање. Ученици су имали  прилику да се на очигледан  начин упознају са технолошким процесом производње дрвних пелета  од  сортирања дрвне грађе, уситњавања, сушења, производње до  паковања готовог производа.

Са економске тачке посматрања, увидели су  висок проценат искоришћавања сировине и  производњу готовог производа скоро без остатка. Такође су се уверили да је пелет  на тржишту тражена роба, тако да и продаја производа није проблем.

Са еколошке тачке гледано, производња пелета је прилично "чиста", тј. производња без остатка, уз изузетно мало, скоро занемарљиво загађења животне средине, а сам пелет је еколошки најприхватљивији енергент за грејање. Такође, видели су погон у оквиру којег се од биљних остатака, уз "имитирање" процеса у природи,  може добити биогас, алкохол и нафта.

Надамо се да ће оваквих фабрика бити више и да ће већи део производње продавати на домаћем тржишту. То значи да се надамо и да ће све више наших суграђана увидети вишеструке предности грејања на пелет.

чланови еколошке секције и професорка биологије и екологије Душица Ристовић

Почетна

О нама

Смерови

Настава

Ученици

Kултура