Промоција одрживе употребе биоенергије у Златиборској области

Неколико је разлога зашто је потребно едуковати и ученике  и суграђане како да ефикасније користе огревно дрво.  Истаћићу један,  чини ми се, најбитнији - квалитет ваздуха у Ужицу.

Свим ужичанима је познато да је квалитет ваздуха  који удишемо у зимским месецима изузетно лош и то годинама уназад. У току
2014. године, ваздух у Ужицу сврстан је у трећу, најзагађенију групу.

Последице удисања оваквог ваздуха су изузетно велики проценат деце и старијих који оболевају од различитих болести плућа, од алергија, бронхитиса, астме, до туберкулозе и тумора дисајних путева.

Један од разлога лошег квалитета ваздуха јесте чињеница да велики проценат становништва живи у приватним стамбеним објектима и није прикључен на систем даљинског грејања.

У приватним објектима многи суграђани користе нееколошка горива (угаљ, нафту, отпад...), а гасови који се испуштају додатно доприносе аерозагађењу.  Предавањима и представљањем чињеница до којих се дошло, можемо помоћи суграђанима да само променом навика, без улагања додатних средстава, допринесу мањем загађењу ваздуха у Ужицу.

Поред, рекла бих, алармантне ситуације са аерозагађењем у нашем граду, разлози за едукацију о ефикаснијем коришћењу енергије су и климатске промене којима смо сведоци, ширење озонских рупа,  смањење количине фосилних горива, несигурно снабдевање нафом и гасом, недовољно коришћење обновљивих извора енергије. На све наведено, треба додати да живимо у крају који има велике количине дрвне масе, која би се могла користити за огрев.

Пројекат Промоција одрживе употребе биоенергије у Златиборској области који спроводи Регионална развојна агенција Златибор има за циљ да помогне суграђанима да ефикасније користе биомасу. Пројекат је помогла Влада Савезне Републике Немачке преко Немачке организације за међународну сарадњу/ГИЗ.

За ученике наше школе, едукативне радионице са темема о ефикаснијем коришћењу биомасе, одржавају се од априла до јуна ове школске године.  Интересовање за теме које обрађујемо је изненађујуће, а примењивост приказаног у свакодневном животу велика.

Позивам све заинтересоване ученике, колегинице и колеге, запослене у школи, родитеље, да нам се прикључе, понедељком у 13ч.

дипл. биолог  Душица Ристовић, професор  екологије и биологије у Економској школи

Почетна О нама Смерови Настава Ученици Kултура